Waar naartoe? Weet jij je doel over 7 jaar?

Waar te beginnen? Als je je doel niet kent, hoe kan je dan weten welke richting je moet nemen. Hoe weet je dan wat je volgende stap gaat zijn? Je kunt de weg wel vragen, maar als je niet weet waar je naartoe wilt, dan is elke richting de juiste.

Weet jij waar je over 7 jaar wilt staan? Als je dat niet weet, kan je dan wel goed bepalen wat je stappen gaan zijn voor het komende jaar? Of voor het komende kwartaal, of voor de komende maand?
Stephen Covey schrijft in zijn boek ‘The 7 habits of highly effective people’ dat succesvolle mensen beginnen met het einddoel in zicht. Wanneer het doel helder is, worden de stappen die gezet kunnen worden om daar te komen vanzelf zichtbaar.

Visie opstellen

Waar moet je op letten als je je doel voor over 7 jaar helder wilt krijgen? Welke punten zijn hierbij belangrijk? Let hier vooral op bij het opstellen van je visie:

  • Heb een duidelijk beeld, of beelden
  • Zorg dat het voelbaar is
  • Weet je waarom
  • Het hoe is niet belangrijk
  • Schrijf het op
  • Deel het

Duidelijk beeld

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je doel. Als je het niet voor je ziet, hoe kan je dan weten wanneer je het hebt bereikt? Zie het als een plaatje, een collage voor je. Of als een film die aan je geestesoog voorbij trekt.

Wat kan helpen is om je ogen te sluiten, en te visualiseren wat je zou willen. Begin met jezelf. Hoe zie je er fysiek uit? Hoe voel je je? Wat denk je? Wat weet je? Wat doe je? Hoe sta je in het leven? Wat voor gewoontes heb je? Wat voor werk doe je? Hoe ziet je gemiddelde dag eruit? Laat je fantasie de vrije loop. Het hoeft niet realistisch te zijn. Maak er je droombeeld van.
Kijk daarna naar de mensen om je heen. Hoe is de band met je vrouw, je kinderen, je familie, je vrienden, je buren? Wat doe je met deze relaties? Haal je er voldoening uit?

Maak het specifiek, zo specifiek dat je het kan zien, kan horen, kan voelen, ruiken, proeven. Inclusief de kleine details.
Doe het voor alle grote gebieden van je leven. Denk bijvoorbeeld ook aan welke ervaringen je hebt (gehad), wat je hebt geleerd, hoe je financiën ervoor staan, welke bezittingen je hebt, etc.

En maak contact met die man die je dan bent. Wie is dat die dit allemaal heeft bereikt? Hoe verschilt die van de man die je nu bent? Wat doet hij wel dat jij nu niet doet? Wat doet hij niet, dat jij nu wel doet? Vorm je een beeld van wie hij is, zodat je kan ervaren hoe het gaat zijn, en welke verandering jij als persoon nog moet doormaken om je doelen te bereiken.

Voel je doel

Je hebt vast wel eens gehad dat je jezelf een mooi doel had gesteld, maar dat er niets van terecht kwam. Kans bestaat, dat het een doel was dat vooral in je hoofd zat, en niet verbonden met emotie. Emotie komt van het Latijnse woord ‘emovere’, dat ‘(doen) bewegen’ betekent. Het is dus een heel belangrijk onderdeel dat ervoor zorgt dat je jezelf aan je doel kan verbinden. En je uiteindelijk helpt om de stappen te zetten om daar ook echt te komen.

Voel wat je doel met je doet. Word je er blij van? Word je er rustig van? Gelukkig? Enthousiast? Voel je je krachtig? Zelfverzekerd? Verbind die emoties met je doel. Dan wordt het een krachtige combinatie die veel meer kans van slagen heeft.
Voel ook de emoties die het gevolg zijn als je niet bereikt wat je zou willen. Welk gevoel past erbij als je je doel niet haalt? Doet dat pijn? Voel je je dan ongelukkig? Depressief? Moedeloos? Teleurgesteld? Doet het pijn?

Als mensen zijn wij geprogrammeerd om weg te blijven van pijn, nog meer dan dat we plezier willen hebben. Dus het ervaren van wat je zou voelen als je je doelen niet haalt, is minstens zo belangrijk als het ervaren van wat het met je doet als je het wel lukt.

Weet je waarom

Waar is je doel op gestoelt? Is het een doel wat je hebt opgepikt van een cursus, van een youtube-filmpje of een influencer? Of is het een doel dat voortkomt uit een diep verlangen? Het is belangrijk dat je weet waarom je daar wilt komen. Wil je het omdat je ouders dat een goed idee vinden? Of omdat je partner dat wel tof vindt? Of omdat iedereen in je omgeving dat ook heeft of doet? Of omdat het iets is wat je al heel lang ambieert, iets wat diep uit je hart komt? Waar je jezelf helemaal aan kan verbinden?

Je waarom geeft diepte en betekenis aan je doel. Als je je waarom goed voor ogen hebt, dan geef je niet op wanneer het tegenzit. Dan kun je diep gaan, omdat het diep verankerd ligt in jezelf.

Hoe is niet belangrijk

De hoe-vraag is onbelangrijk. Sterker nog, die kan juist in de weg te zitten om je doelen te halen. Waar een wil is, is een weg. Er is altijd wel een manier te vinden om daar te komen waar je wilt komen. Maar als je nu alvast gaat bedenken hoe je daar precies moet komen, zit je jezelf vaak alleen maar in de weg. Er zijn altijd onverwachte dingen die je niet kan voorzien. En als het dan op een specifieke manier moet, dan blokkeert dat. Dan lukt het niet meer.
Dus zorg ervoor dat je het hoe vrijlaat. Dat komt wel met de kleine stapjes tussendoor. Vertrouw daarin dat dat allemaal op zijn plek gaat vallen.

Schrijf het op

Het belang van opschrijven ken je vast wel. Als het alleen in je hoofd blijft zitten, blijft het nog vaag. Het blijft dan bij hopen, misschien, ooit, hopelijk… Maar als je het opschrijft wordt het werkelijkheid. Dan ga je je eraan verbinden. Dan wordt het voor je hersenen duidelijk: dit is hoe het gaat zijn. Dit is waar ik naartoe ga. Dit is wat ik wil. Dit is wie ik ga worden om daar te komen. Dit is waarom ik het wil. Maak het tastbaar.

En leg het dan niet onderin een laatje waar je er niets meer mee doet. Dat zou zonde zijn. Pak het regelmatig op, en lees het. Beleef het opnieuw. Voel hoe het is wanneer je daar bent. Doe dat bijvoorbeeld wekelijks op zondag als je kijkt wat er voor de komende week op de planning staat.

Deel het

Niemand kan alles alleen doen. Met hulp kom je verder. Door je visie te delen, maak je het nog reëler. Doe dat wel met goede vrienden, die het beste met je voor hebben, en je steunen. Niet met mensen die vaak negatief zijn, of altijd eerst de obstakels en de beren op de weg zien.

Hierdoor wordt het breder gedragen. En je hebt mensen waar je er van tijd tot tijd over kunt sparren. Je kunt jezelf naar hen toe verantwoordelijk stellen als je dat zou willen. Dit is ‘the point of no return’. Er is geen weg meer terug, omdat het open en bloot in de wereld ligt. Je verhoogt hiermee ook de pijn als je er geen vervolg aangeeft. Als je het voor jezelf houdt, kan je altijd nog zonder gezichtsverlies naar buiten toe het weer afzinken.

Doe het

Tof dat je helemaal tot hier bent gekoment met lezen. Maar daar heb je helemaal niks aan, als je het niet in de praktijk brengt. Het is nu aan jou om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Pak pen en papier erbij, of je favoriete schrijfprogramma, en begin. Zorg ervoor dat je een paar uur de tijd hebt om ongestoord hiermee aan de slag te gaan. Pak een bak koffie of een kop thee erbij, zet wat rustige muziek op. Doe het! Succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *