Doelen stellen en bereiken

Je doelen bereiken is niet makkelijk. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die op 1 januari nieuwe doelen gesteld hebben, maar binnen 2 weken de handdoek in de ring gegooid hebben. In deze blog ga ik je meenemen om op een goede manier doelen te stellen. Ook laat ik zien hoe je ze ook daadwerkelijk kunt bereiken.

Inhoudsopgave
  • Alle begin is lastig
  • Mindset
  • Doelen opschrijven
  • Doelen SMART formuleren
  • Een goede voorbereiding is het halve werk
  • Soorten doelen
    • Eenmalig doel realiseren
    • Doorlopend doel realiseren
  • Identiteit veranderen
  • 30 dagen challenge
  • Houd vol

Alle begin is lastig

Het is belangrijk om te weten waar je staat wat betreft doelen stellen en die ook bereiken. Ben jij iemand die het als tweede natuur doet, en heeft het geen geheimen meer voor je? Grote kans dat je dit dan niet hoeft te lezen. Je bent hier omdat je op zoek bent naar hoe jij kunt groeien in het stellen van je doelen en het realiseren daarvan. Daar gaat het uiteindelijk om: hoe haal ik mijn doelen?

En ik wil je een hart onder de riem steken: doelen stellen en ze ook bereiken is lastig. Ben Tiggelaar schrijft in zijn boek ‘Dromen, durven, doen’ dat 95% van ons gedrag onbewust is. Om een doel te halen moeten we werken met ons bewuste gedrag: die 5%.
Daarmee kunnen we ons doel behalen, of ons onbewuste gedrag beïnvloeden, zodat we ons doel behalen. Afhankelijk van wat voor soort doel je stelt zul je de ene of de andere aanpak willen hanteren.

Mindset

Begin daarom met jezelf marge geven dat het misschien niet in een keer lukt. Doelen halen is lastig, zeker voor iedereen die hier net mee begint. Je zult ongetwijfeld falen. Maar van je falen kun je leren, en dat gebruiken om bij te sturen. Hoe jij hierover denkt is goed om te realiseren. Dat is een deel van de basis voor het bereiken van je doelen.

Ga bij jezelf na: mag ik falen van mezelf? Als ik mijn doel niet binnen een jaar haal, hoe zie ik mijzelf dan?
Ontwikkel de mindset dat je er niet kan komen zonder te falen. Zie het als oefenen. Niemand kan het in een keer helemaal goed doen. Al ga je tig keer onderuit, geef niet op. Dat gaat ervoor zorgen dat jij je doelen gaat behalen.

Doelen opschrijven

Als je bedacht hebt wat voor doel je wilt stellen, is het goed om het op te schrijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat door iets op te schrijven, het beter in je hersenen verankerd wordt. En dan bedoel ik op papier schrijven. Niet in je notitie-app op je telefoon.
Met het daadwerkelijk opschrijven op papier, geef je een signaal af aan je brein dat je het meent. Het maakt het concreet en reëel. Het laat zien dat je toegewijd bent om dit doel te gaan halen.

Het heeft de voorkeur om het papier ook ergens neer te leggen, of op te hangen waar je het regelmatig ziet. Bijvoorbeeld op de koelkast, naast de badkamerspiegel, op het whiteboard dat je ziet als je achter je bureau aan het werk bent, etc. Dat zorgt ervoor dat je brein telkens herinnerd wordt om daaraan te werken, als je het weer (onbewust) ziet.

Als je dat niet wilt doen, maak er dan een gewoonte van om er elke dag even bij stil te staan, bijvoorbeeld als je uit bed gaat. Maak het een onderdeel van je ochtendroutine. Het heeft geen zin om een doel te stellen, het op te schrijven, en het in een laatje te stoppen. En een half jaar later kom je het stoffig tegen, waarna je je realiseert dat je er al die tijd niets mee hebt gedaan…

Doelen SMART formuleren

Een manier om doelen op te schrijven is de SMART methode. Die is als volgt:

  • Specifiek: Zorg dat je doel niet op 2 manieren uitgelegd kan worden. Er moet geen speelruimte zijn. Maak het zo specifiek mogelijk.
  • Meetbaar: Wanneer heb je je doel behaald? Dat moet je kunnen meten. Als je niet precies kunt zeggen wanneer je doel behaald is, is het niet meetbaar genoeg.
  • Acceptabel: Accepteer je je doel? Sta je er zelf achter? Staat je omgeving erachter? Is het een logisch doel voor waar je nu bent op dit gebied?
  • Realistisch: Is het doel te halen? Of is het te makkelijk of te moeilijk? Wees realistisch, en stel jezelf niet een extreem doel. Dat zorgt alleen maar voor teleurstelling. Een te makkelijk doel zorgt er ook voor dat je je motivatie snel kwijtraakt.
  • Tijdgebonden: Wanneer wil je je doel behaald hebben? Wanneer begin je met werken aan het doel?

Dan heb je je doel opgeschreven, en dan wat?

Een goede voorbereiding is het halve werk

De eerste klap is een daalder waard. Het is niet handig om zonder plan te beginnen. Weten waarom je dit doel hebt, en weten wat je kan tegenkomen is waardevol, omdat het je tijdens het proces gaat helpen om met tegenslagen om te gaan.

Neem voorafgaand aan het beginnen met je doelen de tijd om na te denken. Zorg ervoor dat je in ieder geval deze dingen helder hebt:

  • Waarom wil ik dit doel halen? Waarom is dit zo belangrijk?
  • Wat gaat het me kosten om dit te bereiken? Moet ik iets opgeven?
  • Ben ik bereid om die prijs te betalen?
  • Welke stappen zijn er nodig om dit doel te behalen?
  • Met welke tegenslagen kan ik te maken krijgen, en hoe kan ik die overwinnen?

Als je van tevoren al helder hebt hoe een groot deel van het pad eruitziet, zul je minder snel voor verrassingen komen te staan. Dan zul je waarschijnlijk niet overvallen worden door grote tegenslagen die ervoor zorgen dat je opgeeft. Dat komt omdat je hier al over hebt nagedacht, en ze daardoor kan herkennen. Dat zorgt ervoor dat je er al op voorbereid bent, en zodoende er makkelijker mee om kan gaan.

Soorten doelen

Wat voor soort doel stel je jezelf? Wil je een nieuwe gewoonte aanleren? Wil je 500 gram groente per dag eten? Elke week 3 keer hardlopen? Dan is dat een doorlopend doel.

Wil je 10 pull-ups kunnen doen? Een gewicht hebben van 75 kg? Je inkomen met €200 per maand verhogen? Dat is een eenmalig doel wat je kunt behalen. Bij een bepaald resultaat heb je het doel gehaald. Beide hebben een andere aanpak nodig. Ook belangrijk om te bedenken: ben je voor het behalen van je doel (voor een deel) afhankelijk van anderen?

Eenmalig doel realiseren

Bij een eenmalig doel kun je de stappen volgen die er nodig zijn om het doel te behalen. Die heb je voorafgaand aan het beginnen met je doel voor jezelf helder gemaakt.
Daarna is het een kwestie van voortgang bijhouden, evalueren, en bijsturen. Als je op de goede weg zit, dan kom je steeds dichter bij je doel. Dan zet je steeds meer stappen die je verder naar je doel toebrengen.

Kom je ergens vast te zitten, of loopt iets niet lekker, dan is het nodig om bij te sturen. Ga terug naar je voorbereiding met je stappenplan en tegenslagen. Reviseer dat waar nodig. En ga door. Als je deze stappen blijft zetten, garandeer ik dat je je doel zult realiseren.

Doorlopend doel realiseren

Bij een doorlopend doel is de aanpak vaak net wat anders dan bij een specifiek doel. Het komt hier neer op het ontwikkelen of veranderen van een (nieuwe) gewoonte. Waar het bij een specifiek doel nog wel allemaal op wilskracht behaald kan worden, is het bij een doorlopend doel nodig dat er iets verandert in het onderbewuste.

Een groot deel is hetzelfde: de voorbereiding, het opschrijven, er steeds bij stil staan, voortgang bijhouden, evalueren en bijsturen. Alleen wanneer heb je nu je doel behaald of gerealiseerd? Als je het 2 weken dagelijks hebt gedaan? Of als je het 3 maanden lang hebt volgehouden? En wat als je een keer een dag hebt gemist? Of als je een week ziek bent, en het niet gelukt is?

Het is belangrijk dat je voor die situaties voor jezelf helder hebt wanneer het goed (genoeg) is. Bij een nieuwe gewoonte kun je stellen dat als je het zonder nadenken, of zonder externe stimulans uitvoert, dan je doel bereikt is.

Identiteit veranderen

Soms kan er een blokkade zijn in het aanleren van een nieuwe gewoonte, omdat deze niet past bij de persoon die je nu bent. Daardoor zul je of de gewoonte moeten laten schieten, of je identiteit moeten veranderen. Je gaat een ander mens worden. Dat klinkt misschien heel groot, maar dat hoeft het niet te zijn.

Hoe je nu doet, en hoe je wereld eruitziet, is een gevolg van wie jij bent, wat je gelooft en hoe jij jezelf ziet. Als je jezelf ziet als succesvol, grote kans dat je ruim genoeg geld verdient. Heb je echter geleerd dat geld de wortel van alle kwaad is, dan is dat ook te zien aan je (gebrek aan) banksaldo.

Ga dus na of je doel tegen je zelfbeeld ingaat, of niet in overeenstemming is met wat je gelooft. Als dat zo is, dan zul je dat beeld of die overtuiging moeten aanpassen. Bedenk wat voor persoon deze nieuwe gewoonte heeft. Hoe denkt hij? Hoe ziet hij zichzelf? Wat gelooft hij? Zo krijg je helder waar het bij jezelf nog aan schort.

Blijf die gedachten voor jezelf herhalen. Blijf dat beeld je voor de geest halen. Blijf op die overtuigingen kauwen. Net zolang tot jij jezelf ook zo ziet. Tot jij dat ook gelooft, en zo denkt. Dan pas kun je zonder moeite die gewoonte ook volhouden.

30 dagen challenge

Als je niet weet of een nieuwe gewoonte echt iets voor je is, kun je het altijd 30 dagen proberen. Dat doe ik regelmatig met een 30 dagen challenge.

30 dagen is net lang genoeg om een goed beeld te krijgen van wat het met me doet, en niet te lang dat ik het niet meer overzie. Als het niks is, dan laat ik het vallen. Is het wel wat, dan is er een grote kans dat ik het doorzet.
Voordeel is dan gelijk dat ik al 30 dagen achtereen deze gewoonte heb uitgevoerd. Dus het voortzetten is niet meer zo’n kunst.

Dit is een foto met een voorbeeld van hoe ik bijhoudt of ik mijn nieuwe gewoonte die dag heb uitgevoerd. Dit hang ik op bij de plek waar ik mijn gewoonte doe, als een reminder om het te doen.
Vaak zet ik ook nog een herinnering in mijn telefoon als ik het op een specifieke tijd wil doen. Het is heel makkelijk te maken in Excel of Word. Ook zijn er online wel templates voor te vinden.

Houd vol!

Rest mij nog om te zeggen: Houd vol! Ga door en laat je niet uit het veld slaan. Als het je alleen niet lukt, vraag vrienden om je heen om je te ondersteunen. Als je het echt wilt, dan gaat het lukken. Dan vind je een weg om je doelen, je dromen te bereiken.

Ik ben benieuwd naar je doelen, of het lukt. Loop je ergens tegenaan? Waar heb je moeite mee? En of je wat hebt gehad aan deze blog. Laat het weten in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *