Omarm je demonen

Het is essentieel om de duisternis te omarmen. Want hoe weet je wat licht is, als je geen donker hebt ervaren? De twee kunnen niet los van elkaar bestaan.
Door verzet tegen de duisternis, wordt het alleen maar groter. Maar door het te omarmen, krijgt het licht ruimte om erdoorheen te schijnen.

Dat betekent niet dat je een moet worden met het duister. Dat je je ermee identificeert. Dat je zegt dat je je demonen bent. Dat je je laat leiden door je donkere kant.

Het donker omarmen, betekent dat je ervoor kiest om erover te praten. Om te erkennen dat je ook een donkere kant hebt. Waar je je misschien wel voor schaamt.
Dat je deelt welke duivelse gedachten je hebt. En je bewust bent dat die gedachten niet jou zijn. Maar er wel zijn.

Het donker omarmen, betekent dat je het niet wegdrukt. Dat je je realiseert dat het een deel is van het leven. Dat het licht in jou er niet zou zijn zonder het donker.

Ken jouw duister

Door te weten en te ervaren hoe het duister zich in je leven laat zien, kun je kiezen voor het licht. Hoe ziet jouw duister eruit?
Ben je je daar bewust van? Heb je je er mee vertrouwd gemaakt? Weet je welke vormen het kan aannemen? Hoe het in je naar boven, naar voren komt? Of juist niet naar voren komt, omdat je het onderdrukt?

Het kan zijn in de vorm van negatieve gedachten. Of in de vorm van destructieve boosheid. Dat je dingen kapot wilt maken. Pijn die je niet wilt voelen. Gedachten van dood. Haat. Jaloezie. Giftigheid. Dat je ontploft.
Er zijn veel facetten, en het kan op heel veel verschillende manieren naar buiten komen. En het is goed om jezelf daarin te leren kennen. Zonder oordeel. Het is er. En het hoeft niet anders.

Accepteer en laat los

Want als je het anders wilt, ga je eraan sleutelen, en leef je in het verzet. Waardoor het alleen maar groter wordt. Het is helpend om het te observeren, erover te delen, en het op een gezonde manier te uiten. En vervolgens te focussen op het licht.

Voel en ervaar dat je juist door het donker in staat bent om nu het licht te ervaren. Doordat je een trauma hebt opgelopen, ben je nu zo invoelend. Doordat je haat hebt ervaren, kun je nu liefde op een heel diep level voelen. Doordat je hebt gestolen, kun je nu bewust kiezen voor een leven van delen en geven.

En wellicht voelt het tegenstrijdig. Het duister omarmen om meer in het licht te komen. En voelt het licht ver weg. Maar juist voor de zon opkomt, is de nacht het donkerst en koudst. Je bent niet de enige die rondloopt met shit in je leven. Door te delen wordt het lichter en beter te dragen.

Wees lief voor jezelf

Gun jezelf de ruimte en de liefde om hier tijd voor te nemen. En om er aandacht aan te besteden. Het zal je lichter maken. Mentaal, emotioneel, fysiek, spiritueel. Er valt een last van je schouders.
Omarm je duister, leef licht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *